Når man ikke lenger blir uthvilt av å hvile!

 

worried-girl-413690_640

I dag er det den 10. Oktober, og Verdensdagen for Psykisk Helse! Og jeg tenkte det passer fint å kaste lys over dette med UTBRENTHET. Nesten hver eneste dag møter jeg mennesker som enten er utbrente, eller som er på vei mot utbrenthet. Og nå er det gått nesten 10 år siden jeg selv var der.

Da jeg sto midt oppi det, skjønte jeg ikke selv at jeg var utbrent. Alt handlet om å overleve, finne måter å mestre hverdagen inntil energien kom tilbake igjen. Jeg var misunnelig på alle som hadde noen fysiske lidelser. For jeg følte det var mer akseptert å være en redusert utgave av seg selv når man hadde noe fysisk å vise til. Jeg var jo bare sliten. Var det bare jeg som ikke greide å presse meg selv hardt nok? Var jeg mer «pinglete enn andre»? Jeg kunne vel ikke dra til legen bare fordi jeg var sliten? Jeg var jo ikke syk på noen måte………. Dette var spørsmål som verserte rundt oppi hodet mitt på denne tiden.

I ettertid savnet jeg at noen hadde «fanget meg opp», «sett meg»! At noen hadde stoppet meg, og sagt Turid du er utbrent nå. Du trenger en pause fra hverdagen din, sykmeld deg og oppsøk hjelp så du kommer deg ut av det du står i nå! Men det er ikke så lett for de rundt oss å «fange oss opp» når vi blir utbrent, nettopp fordi det er USYNLIG. Og ikke «føler» vi oss syke heller, vi er jo «bare» sliten. Dessuten prøver man jo hele tiden å finne måter å mestre hverdagens oppgaver på, så det IKKE skal være så synlig heller. Man vil jo ikke at det skal gå utover noen andre.

Gjøremål som var så små at jeg normalt ikke ville tenkt over at jeg gjorde dem, fortonet seg plutselig som høye fjelltopper som skulle bestiges. Jeg kunne stå på badet og børste håret mitt, og miste børsten i gulvet. Bare tanken på at jeg måtte bøye meg helt ned til gulvet for å plukke den opp igjen, føltes fullstendig uoverkommerlig. Det meste av det jeg gjorde på den tiden, kostet meg vanvittig mye energi.

 

heart-1616465_640

 

MEDITASJON var for meg et viktig steg på veien ut av utbrentheten. Da fikk jeg roet noe av støyen som skapte så mye uro inn meg, og som tappet meg for så mye energi. Når man er fysisk sliten, kan man hvile seg også kommer energien tilbake igjen. Når man er mentalt sliten og legger seg ned å hviler, får man ennå mer tid til tenke og føle på alt det negative som foregår på innsiden. Man blir derfor ikke uthvilt av å hvile. Meditasjonen fikk stilnet denne trafikken, og jeg fikk endelig min etterlengtede hvile.

I dag brenner jeg også for å bygge Selvkjærlighet. Fordi jeg føler at alt som foregikk inni meg på den tiden og som førte meg ut i utbrenthet, kunne vært unngått hvis Selvkjærligheten min hadde vært høyere! Alt jeg gjorde for å få tilbake energien min igjen, var også med å bygge opp min Selvkjærlighet.

base

Når Selvkjærligheten var lav, respekterte jeg ikke mine egne behov. Jeg hadde ikke engang et bevisst forhold til HVA jeg har behov for. All min tid gikk med til å tilfredstille andres behov.

Når Selvkjærligheten var lav, verdsatte jeg ikke mine egne evner, det jeg gjorde og det jeg stod for. Jeg undervurderte meg selv, og når andre kritiserte meg og sa nedlatende ting til meg, trodde jeg på dem og tok meg nær av det.

Når Selvkjærligheten var lav, var jeg redd for å være til bry. Følte meg ikke verdig å motta hjelp. Og syntes det var helt forferderlig hvis det ble skapt «styr» rundt meg og mine problemer på noen måte. Jeg var derfor veldig alene i alt jeg stod i, ville ikke bry noen andre med det.

Når Selvkjærligheten var lav, hadde jeg så få ting i livet mitt som ladet batteriene mine. Man ender opp med å gi mer enn man har. Jeg gikk konstant på akkord med meg selv.

base

Vi trenger å fylle livet vårt med det som er meningsfylt for oss. Og vi trenger å blir akseptert og respektert for den vi er og det vi mener og står for. Vi trenger å redusere stress. Vi trenger å bli møtt med forståelse. Vi trenger Selvkjærlighet for å oppnå nettopp dette!

På denne viktige dagen, Verdensdagen for Psykisk helse, håper jeg denne bloggen kan være med å skape større forståelse rundt UTBRENTHET, og gi HÅP til de som trenger det.

Les også: http://turidholsen.no/livet-elsker-deg

Klem fra Turid

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: