Kan man skru av sensitiviteten?

Spørsmålet om man kan skru av sensitiviteten er noe jeg mottar ofte både fra de som er høysensitive og fra de som ikke er det. Svaret er selvfølgelig NEI, man kan ikke skru av personligheten sin den er man født med! Men det er allikevel ting man kan gjøre for å beskytte sensitiviteten og mestre den bedre. Hvordan andre mennesker har det, er f.eks noe som kan påvirke oss høysensitive ganske sterkt. Vi er født med en stor EMPATI, en stor forståelse overfor andre mennesker. Vi kan føle andres smerte i vår egen kropp. Dette kan naturligvis oppleves som ganske slitsomt til tider.

Nylig var jeg på et inspirasjonsforedrag, hvor inspiratoren hadde med seg en sitron. Denne sitronen satte hun tennene i og tok ett sikkelig tygg av. Jeg kjente jeg fikk vann i munnen, krampe i både tunga og kjevepartiet. Det føltes som om hele kjevepartiet ble betent. Jeg svettet og var anspent i hele kroppen, hvor på inspiratoren smilende spør "kjente du noe"? Hvis pokker kjente jeg noe! Litt lattermildt tenkte jeg at dette må jo være på grensen til terrorisme for oss som er høysensitive. Etterpå ble jeg sittende å reflektere litt over denne reaksjonen jeg fikk. For sannheten er, at jeg liker jo egentlig sitron. Nesten daglig drikker jeg vann med presset sitron i, og jeg kan godt ta ett tygg av en sitron og synes det smaker godt (i tillegg til surt selvfølgelig). Når jeg selv spiser sitron, får jeg slettes ikke så sterk reaksjon som jeg gjorde når jeg så en annen spise det. Hva er det egentlig som skjer?

I hjernen har vi noe som kalles for "speil nevroner". Dette er noe alle mennesker har, men hos oss høysensitive fungerer de sterkere. Speil nevronene gjør at når du ser noen oppleve eller føle noe, kan du også oppleve deler av det i egen kropp. Fordi speil nevronene fungerer sterkere hos oss, blir også opplevelsen vi kjenner i egen kropp sterkere. Dette gir oss en veldig god innlevelsesevne, men i denne innlevelsesevnen ligger også opplevelsene fra våre indre sår. Dette er med å forsterker opplevelsene og gjør at vi kan oppleve ting sterkere, enn hva den det gikk ut over opplever det selv. Kanskje har du opplevd at noen du er glad i er blitt syk eller skadet, og følt at du helst ville ha byttet plass med dem? Å takle egen sykdom eller skade kan oppleves enklere enn å forholde seg til andres. Enkelte reagerer så sterkt på andres lidelse at de bare må trekke seg unna, opplevelsen blir for overveldende.

Når vi er bevisst på at vi fungerer slik, kan vi bevisst distansere oss fra det vi føler og opplever med hjelp av "fornuften". Når jeg nå ser noen tygge på en sitron og samtidig bruker fornuften til å tenke igjennom hvordan jeg selv liker smaken av sitron, får jeg en mye mildere reaksjon på det jeg ser og opplever. La oss bruke et annet eksempel: Grensesetting er noe mange høysensitive kvier seg for, vi er så redde for å skuffe andre eller såre andre. Vi kan liksom kjenne deres skuffelse og smerte i egen kropp. Men hvis du bruker fornuften og tenker gjennom hvor mange "nei" har du selv opplevd? Livet går videre allikevel, gjør det ikke? Å få ett nei gir deg jo bare muligheten til å søke løsninger andre steder, på andre måter. Når vi ikke er bevisste vil følelsene lett ta overhånd, når vi er bevisste kan vi bruke fornuften til å vinne over disse følelsene og gjøre opplevelsene litt mildere.