Hvordan stress kan påvirke vekta vår!

Har du opplevd at vekta øker i perioder med mye stress? Det er ikke tilfeldig! Stress er en stor påkjenning på HELE kroppen vår, og ikke bare for hodet hvor vi ofte kjenner stresset først.

Mange har i dag et levesett som kroppen vår ikke er rustet for å takle. For selv om verden og det samfunnet vi lever i har hatt en enorm utvikling de siste årene, så har ikke kroppen vår hatt det. At en kropp skal endre seg genetisk til å takle det levesettet vi har i dag, tar 1000-vis av år. Derfor befinner kroppen seg genetisk sett fortsatt på huleboerstadiet, og er rustet for å takle det levesettet vi hadde den gang. Dvs et tilnærmet stressfritt liv. De eneste gangene vi følte stress på den tiden, var når vi var i fare, eller var ute å jaktet.

Når vi er i fare, reagerer kroppen vår med å skru av alle systemer vi ikke trenger for å komme oss i trygghet. Slik at den kan bruke mer energi til å overleve. Det betyr at den skrur av både fordøyelses systemet og immunforsvaret. Noe som fører til at vi blir lettere syke og øker i vekt, i perioder med mye stress.

Hva er egentlig stress?

Mange forbinder stress med å ha mye å gjøre. Stress er egentlig ikke det du GJØR, men det som foregår på innsiden av kroppen mens du GJØR. Derfor opplever vi ofte å få problemer med f.eks søvn, på dager vi har stresset mye. Trafikken på innsiden av kroppen fortsetter lenge etter at vi har lagt oss.

Du har kanskje erfart dette selv? Men har du lagt merke til hva denne «trafikken» egentlig inneholder? Bekymringer, frustrasjoner, irritasjoner, sorg, frykt, fortvilelser, tror jeg er begreper som dekker opp mesteparten av «trafikken». 

Den oppstår ofte når forventningene til oss, blir større enn vi har kapasitet til å mestre. Eller etter sterke, negative opplevelser vi har hatt. Vi blir liggende å bearbeide det som har skjedd, og bekymre oss for hva fremtiden vil inneholde.

I dag lever vi i en tid hvor vi ofte måles på det vi gjør. Både gjennom skole, jobb, familie, sosiale medier og i andre sosiale settinger, noe som gjør at vi lever i stress veldig mange flere timer pr dag, enn det vi gjorde på huleboerstadiet. Over tid kan dette få store konsekvenser for helsen vår. Les også: Umulig å gå ned i vekt? Ja hvis du er sur i kroppen!

At vi tar godt vare på helsen vår er viktigere enn noen gang. Vi trenger å fylle opp vitamin og mineral lagrene våre både gjennom kosthold og også kosttilskudd. For med et fordøyelsessystem som fungerer dårlig, og et ustabilt blodsukker, kommer kiloene raskt. Av og til fester de seg alt for godt om kroppen, og kan føles nesten umulig å gå ned igjen. 

Vil du lære om hvordan du kan endre livsstil og gå ned i vekt ved å jobbe med tarmen og kroppens naturlige funksjoner? Da kan du trykke på denne linken: Livsstilsendring! 

Trykk deg inn å se videoen.

Klem fra Turid

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: