Høysensitivitet skal ikke sykeliggjøres

Høysensitivitet er ikke noe som skal sykeliggjøres. Vi er ikke stakkerslige sjeler som alle andre må ta hensyn til. Det er vi selv som trenger å forstå hvordan vi fungerer, slik at vi selv lærer oss å sette grenser og ta vare på våre egen behov. Da kan du som høysensitiv ha høy kapasitet og fungere godt. Som barn trenger du at de voksne rundt deg (foreldre, lærere, m.m) forstår hvordan du fungerer, slik at de kan lære det videre til deg. Det er denne opplæringen vi voksne høysensitive mangler i dag, da det ikke fantes kunnskap om dette karaktertrekket da vi vokste opp. Derfor har vi ikke god nok kunnskap på hvordan vi selv fungerer, da blir det også vanskelig å sette grensene.

 Å sette grenser handler om å være i forkant av situasjonen og stoppe den før det får gått forlangt. Når vi ikke vet selv hvor disse grensene går, merker vi det ikke før i ettertid, når ting har fått gått altfor langt. Det er gjerne da vi er blitt utbrent, syk eller blitt nødt til å isolere oss fra samfunnet på andre måter.

En overstimulert kropp tåler mindre og har lavere kapasitet. Selv om vi høysensitive blir lettere overstimulert enn andre, er det mye vi kan gjøre for å unngå å havne i den tilstanden. Dette er noe av utfordringene vi møter i f.eks arbeidslivet. Hvis arbeidsmiljøet ikke er godt, vil du bli påført mange sår og begrensninger som skaper indre stress, som gjøre deg overstimulert.

En kropp som er overstimulert over tid, vil ofte utvikle en ekstra følsomhet (utover den du er født med). Du kan da plutselig oppleve at du f.eks:

  • Tåler mindre støy enn du har gjort tidligere.
  • Blir mer sensitiv på lukter, f.eks. parfymelukter, eller lukt fra vaskemidler osv.
  • Plutselige sensitiviteter på mat og/eller hudpleieprodukter du tidligere har tålt.
  • Mer sensitiv på lys og/eller temperaturer, osv.

Det er da behovet for å få ting tilrettelagt og at andre tar hensyn til vår sensitivitet oppstår. Men alt dette er egentlig bare symptomer og ikke årsaken til problemet. Det er de sårene, tankene og følelsene som gjør at du er blitt overstimulert, som er den egentlige årsaken til problemet. Det er gjennom å jobbe med disse at du kan finne tilbake til din opprinnelige kraft og kapasitet igjen.

Sannheten om oss høysensitive er at vi er svært samvittighetsfulle og pliktoppfyllende mennesker, som gjør at vi virkelig står på for å få jobben gjort. Og med vår naturlige godt utviklede intuisjon og evne til dyp refleksjon og detalj fokus, er vi ofte flink til å forstå hvilke oppgaver som gjøres utover de vi opprinnelig er satt til å gjøre. Vi er derfor en god ressurs i arbeidslivet, når vi greier å regulerer oss selv, slik at vi unngår å bli overstimulert.

Har du lyst til å lære mer om hvordan du kan jobbe med tanker, følelser og reparere sårene? Bli med på Mentalt Sterk online kurset som starter i Januar, det er nå på tilbud med 30% avslag. Les mer her!