Er det rettferdig å sammenligne seg med andre?

Inspirasjon til å skrive denne bloggen, fikk jeg etter å ha lest noen innlegg om barneidrett og forskjellen på indre motivasjon og ytre motivasjon. Og tenkte at dette gjelder jo egentlig for alt her i livet, hva er det som driver oss? Vi mottar jo enorme mengder med stimuli hver dag, gjennom alle de kanalene som nå finns for deling av bilder m.m. Så det er jo nesten umulig å IKKE motta noen form for ytre påvirkning.

Når jeg tenker tilbake på tiden FØR jeg ble utbrent, kan jeg huske hvor sensitiv og mottakelig jeg selv var for ytre motivasjon. Hvis andre jobbet overtid, så måtte jo jeg også det, ellers var jeg jo en dårligere arbeider enn dem. Når andre foreldre deltok i alt som finnes av dugnader og møter, så måtte jo jeg også det. Hvis ikke var jeg jo en dårligere forelder enn dem. Det var veldig lite som var drevet av en INDRE motivasjon på den tiden. Indre motivasjon tenner en indre glød i oss. Og jeg tror det er den gløden som lader batteriene våre og gir oss energi til å utføre gjøremålene. Når denne gløden mangler, så blir det fort slitsomt å være til.

Hva er det som gir oss INDRE MOTIVASJON?

merdeg

Det er en historie som kom til meg i perioden da jeg drev å bygget meg selv opp igjen etter utbrentheten. Det var en historie om en løve (Det er en gammel Zen-fortelling). Denne løven ble oppfostret av en sau. Den levde i en flokk sammen med andre sauer og gjorde akkurat som andre sauer. Han vandra innenfor samme innhengningen som andre sauer, og trodde han var en sau. En dag kom en eldre løve gående forbi. Hun fanget den lille løven, tok den med til et vann så han kunne se sitt eget speilbilde. Da først forstod han at han er en løve, da kunne han begynne å lytte til alle de instinktene, evnene og styrkene som var HAN.

Jeg kjente meg så godt igjen i denne løven. Ved å prøve å leve opp til alle kravene som denne ytre motivasjonen inneholdt, så drev jeg virkelig å vandret rundt i en saueflokk. Jeg var mer opptatt av å gjøre som resten av flokken, enn å dyrke det som faktisk var MEG. For å dyrke «løven» i meg, måtte jeg bli bevisst på HVA ER DET SOM ER MEG?

På hvilken måte er du UNIK? Hva er det som er så spesielt med deg?

Visste du at i gjennomsnitt har vi mennesker mellom 500-700 evner hver. Så fantastisk er vi faktisk skapt. Og jo flere av dem vi blir BEVISST på at vi har, jo lettere blir det å trene på dem. Og da får vi brukt mer av oss selv. Vi blir mer fornøyd med oss selv, og begynner å like oss selv bedre. Da blir vi modigere og våger å utfordre oss selv mer, og får dermed trent på enda flere av våre evner. Vi kommer inn i en god sirkel. Vi dyrker løven i oss!

Når vi er bevisst på våre egne kvaliteter og evner, og vet hvilke retninger vi ønsker å utvikle oss, kan vi hente INSPIRASJON fra andre som er gode på disse områdene, og det er noe helt annet enn å sammenligne seg med de. Da slipper vi å finne opp kruttet selv hele tiden. Og veien blir morsommere å gå.

Når vi sammenligner oss med andre, er det den YTRE motivasjonen som dyrkes. Er vi bra nok i forhold til andre? Jobber du hardt nok? Blir du akseptert av de andre nå? Greier du å imponere? Tilfredstille? Passer du inn? Alt fokuset blir på saueflokken, og man blir avhengig av saueflokkens anerkjennelse for å føle seg trygg på at man er akseptert.

Er det rettferdig å sammenligne seg med andre?

Min anbefaling er: Hvis du virkelig trenger å sammenligne deg med noen, så sammenlign deg med menneskene på dette bildet: 

Skjermbilde 2015-05-10 kl. 20.36.38

Uansett hvordan livet mitt er, så finner jeg noe å være takknemlig for når jeg sammenligner meg med disse menneskene.

Uansett hvor store problemer jeg føler at jeg har, blir de små og ubetydelige i forhold til deres problemer.

Uansett hvor mye det stormer rundt meg, blir stormene små i forhold til det disse to må mestre!

Når vi sammenligner oss med de som har mer enn oss, er det lett å føle seg små, fattige, mindreverdige osv. Men sammenligner vi oss med de på bildet, forstår vi hvor mye vi har å være takknemlig for. Er du en av de som ikke har råd til sommerferie i år? Tenk så heldig vi er som bor i verdens vakreste land, med en natur vi kan ferdes i helt gratis. Jo flere ting du finner å være takknemlig for, jo flere ting har du å fortelle om når du begynner på skolen igjen til høsten. Husk alle utenlandske turister som betaler tusenvis av kroner for å få de naturopplevelsene vi kan få helt gratis.

I tillegg har vi «Loven om tiltrekning» som jobber for oss hele tiden. Jo oftere du er takknemlig, jo mer gledesfylte ting/opplevelser sender den oss. Så husk å vær takknemlig!

Ønsker dere en takknemlig dag!

Klæm fra Turid

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: