Du kan ikke gi noe du ikke har!

Jeg tror mange synes det er vanskelig å finne tid til å prioritere seg selv og sine egne behov i hverdagen. Det er så mye som skal følges opp, og så mange arenaer vi skal bidra på. Tiden strekker ikke til!

Dette følte jeg veldig på, inntil jeg forstod at å ta vare på meg selv og mine egne behov, egentlig ikke handlet om MEG. Men det handler om hvor godt menneske jeg greide å bli/være for menneskene rundt meg. Da jeg skjønte dette, ble det plutselig mer verdifullt for meg, å prioritere MINE behov.

 

game-characters-1744211_640

 

Jeg tror alle forstår at om du bare går rundt og mater de fattige, uten å spise selv. Så vil du tilslutt ende opp i en helsetilstand hvor du ikke lenger er i stand til å mate noen som helst. Og slik er det også med energien i kroppen vår. Hvis du bare går rundt å tilfredsstiller alle andres behov, krav og forventninger, og ikke mater dine egne behov, så går du tom for energi tilslutt.

Jeg syntes det var kjempe vanskelig å si NEI når folk trengte hjelpen min. Jeg ville være pliktoppfyllende, og ville ikke at folk skulle tenke noe negativt om meg.  Var redd for at folk skulle tro jeg var en som prøvde å lure meg unna pliktene mine. I tillegg var jeg en mester i logistikk, så på en eller annen måte greide jeg å rekke over alt som fantes av møter, dugnader, komiteer og diverse annet.

Men å GREIE ALT har sin pris. Stress gjør noe, ikke bare med helsen vår, men også med PERSONLIGHETEN vår. Når vi stresser, så blir tålmodigheten vår mindre, noe som gjør lunta vår kortere. Det får oss til å tåle mindre, kjefte mere, klage oftere! (Ikke alle uttrykker dette høylytt. Noen evner å stenge det inni seg, men kjemper da isteden en indre kamp mot følelsene, som stjeler like mye energi.)

Når vi er slitne og allerede har for mye å gjøre, er det ikke like lystbetont å motta nye oppgaver. Det gjør noe med våre holdninger til oppgavene vi skal løse. Og vi har mye lettere for å spre negativiteter eller baksnakke andre. Og vi blir ofte mindre løsningsorienterte. Vi gjør det vi MÅ, også makter vi ikke noe mer.

Når vi stresser, stenger vi også av følelsene våre. Vi blir mer tilstede i hodet, enn i følelsene. Noe som gjør oss mindre forståelsesfulle, mer glemsk, og mindre intuitive.

Det vi egentlig prøver på, er å gi noe vi IKKE har! At vi greier å finne tid til alt, betyr ikke at vi har kapasitet til å gjennomføre alt. For vi er ikke skapt for å være i aktivitet hele tiden, kroppen trenger å restituere seg innimellom. 

 

game-characters-1744233_640

Jeg bestemte meg for at jeg IKKE ville være en mamma/kone som går etter familien min og kjefter på alt de ikke gjør, eller gjør feil. Jeg vil være i forkant, og trene de opp på de rutinene og reglene jeg ønsker at de skal ha/følge. Jeg bestemte meg for at jeg IKKE vil være en humørsyk venninne, jeg vil være ei god og forståelses full venninne. Jeg bestemte meg for at jeg IKKE vil ha negative holdninger til oppgaver jeg tar på meg. Jeg ønsker å være en humørspreder, og god samarbeidspartner.

Jeg ville være med å skape et godt og positivt samfunn rundt meg. Og begynte å spørre meg selv, HVA trenger jeg for å kunne bli et slikt menneske?

I begynnelsen innebar det å si NEI til veldig mye. Jeg søkte meg over i en mindre krevende stilling på jobb. Jeg måtte si nei til mye sosialt. Og jeg måtte si ifra meg alt av verv jeg hadde rundt omkring. Jeg hadde mer enn nok med å være mamma, kone og arbeidstaker. Det innebar at jeg måtte senke kravene til hvor ryddig og rent jeg maktet å holde det, både innendørs og utendørs. Jeg måtte senke kravene til hvor mange kaker jeg maktet å bake til bursdager (det viste seg at man trenger faktisk ikke 5 kaker på 15 personer, det rekker lenge med 2)?.

Når jeg hadde fjernet alt jeg ikke hadde kapasitet til, begynte jeg å kjenne på HVA er det som gir meg energi, og HVA er det som gjør meg til et bedre menneske? MEDITASJON gir meg energi, den stilnet stormen som foregikk inni meg. Og det gjorde meg til et fredeligere menneske. Å LESE selvutviklings bøker gjør meg godt. Det lærte meg teknikker for å takle de følelsene og tankene som tapper meg for energi. Å ha dype (gjerne spirituelle) samtaler med venner og bekjente er for meg VELDIG energigivende, gjør livet mitt mer meningsfylt og er så absolutt med på å gjøre meg til et bedre menneske.

Når jeg prioriterer å nære sjelen min med slike ting, blir jeg en mer tålmodig og forståelses full mamma/kone og venninne. Jeg blir en mere energisk og løsningsorientert arbeidstaker. Jeg kan nå ta på meg verv og gjennomføre dem med godt humør.

Det betyr selvfølgelig ikke at jeg bare svever rundt på ei rosa sky, og er bare snill og god. Men nå vet jeg at når jeg begynner å kjefte og klage igjen, så er det tid for å justere seg. Jeg bruker det som en temperaturmåler for å holde balansen.

Verden blir et bedre sted av at DU har det bra! Jeg håper denne bloggen kan hjelpe deg å forstå verdien av at du prioriterer dine behov. Det er ikke bare du som stikker av med gevinsten av det. For hvordan DU har det, påvirker alle i miljøet rundt deg!

Klem fra Turid

 

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: